Pharmaceutical Chamber of Montenegro

SAOPŠTENJE

Kolege i koleginice,

Komora je kao dio zdravstvenog sistema iskazala spremnost da, u skladu sa svojom nadležnošću i propisima koji regulišu farmaceutsku oblast, doprinese zaštiti građana od širenja pandemije COVID-19.

S tim u vezi, intenziviran je kontakt sa nadležnim Ministarstvom, Institutom za javno zdravlje i tijelima i komisijama koje je formirala Vlada i bila u stalnoj komunikaciji, elektronski i putem telefona.

Bez izuzetka, zdravstveni radnici koji rade u apotekama su svojim znanjem, sposobnostima, iskustvom, kreativnošću i profesionalizmom pokazali kako se radi i za vrijeme pandemije. Profesionalno ste obavljali svoj posao, radili danonoćno, bili direktno izloženi građanima ne znajući da li su inficirani ili ne, postupajući po instrukcijama i naredbama Vlade Crne Gore. Kao dokaz navedenom je da nije bilo niti jedne pritužbe od strane građana niti od nadležne inspekcije.

Veći broj vas je bio i inficiran corona virusom, a nažalost neki su i izgubili bitku sa virusom.

Podsjećanja radi, krajem godine (2020) svim apotekama i veledrogerijama upućen je dopis da se zaposleni izjasne da li žele da se vakcinišu. Nakon povratne informacije obavijestili smo Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje o broju zainteresovanih zdravstvenih radnika o vakcinaciji.Tim povodom, dobili smo obećanje da ćemo biti obaviješteni čim bude završen Plan vakcinacije.

Nastavljen je kontakt sa Ministarstvom i Institutom u pisanoj formi i neposrednom komunikacijom predsjednice Komore.

Samo u poslednjih mjesec dana poslali smo više dopisa i urgencija ministarki zdravlja dr Jeleni Borovinić Bojović i direktoru Institura dr Galiću.

Kako smo u saznanju da je počela vakcinacija pojedinih zdravstvenih radnika mimo crvene zone, od ministarke dr Borovinić Bojović i direktora Instituta dr Galića, i dalje smo tražili informaciju (dopis od 03.marta ) kad je planirana vakcinacija  nas farmaceuta i iz privatnog i drzavnog sektora, bez obzira gdje ko radi, jer smo mi zaposleni u apotekama, zdravstveni radnici koji obavljaju svoju djelatnost u neposrednom radu sa pacijentom.Nažalost, odgovor nijesmo dobili.

Prošle nedelje(08.03.) smo se obratili dopisom predsjedniku Vlade i zatražili da interveniše kod nadležnih kako bi se ovaj propust prevazišao i na taj način spriječila diskriminacija među kolegama. Odgovor nijesmo dobili ni do danas.

Kao što je navedeno, i pored pokušaja da uspostavimo kontakt sa nadležnim organima/institucijama, nažalost, nijesmo uspjeli.

Drage kolege i koleginice, savjetujemo svima koji to do sada nijesu učinili, da se prijave za vakcinaciju kao i ostali građani naše države bilo kod izabranog doktora ili elektronskim putem.

Imamo informaciju da su se pojedini farmaceuti javili mail-om njihovom izabranom doktoru sa naznakom da su farmaceuti i vro brzo su pozvani na vakcinaciju.

FARMACEUTSKA KOMORA CRNE GORE

Takođe u ovoj kategoriji