Pharmaceutical Chamber of Montenegro

Bilten Farmaceutske komore – Broj 4.

Maj 2015.

Farmaceutska komora Crne Gore izdala je 4. broj svog glasila – ‘BILTEN FARMACEUTSKE KOMORE CRNE GORE’ maja 2015. godine


Riječ urednika

Uvažene koleginice i kolege,

Već tridesetih godina XX vijeka dolazi do razdvajanja djelatnosti u apotekarskoj praksi. Danas se farmacija sve više okreće pružanju usluga vezanih za primjenu ljekova, unapređenju zdravlja i prevenciji bolesti, čime postiže jedan širi društveni značaj, ali i svoje pravo mjesto u zdravstvenom sistemu. S druge strane, proizvodnja ljekovitih preparata je izašla iz apoteka, a farmaceutska industrija preuzela odgovornost za kvalitet, bezbjednost i ekasnost ljekova, što je tradicionalno pripadalo farmaceutima.

Farmaceutska industrija počiva na istraživanju, razvoju, proizvodnji i tržištu ljekova i danas sve više zavisi kako od zdravstvenih i društvenih kapaciteta, tako i potreba za ljekovima, odnosno zdravljem stanovništva, a sve u cilju očuvanja i poboljšanja kvaliteta života ljudi.

Razvoj iste je u kontinuiranom progresu od samog nastanka.

Nakon održanih Izbora u junu 2014. godine, izabran je novi saziv Skupštine Farmaceutske komore Crne Gore. Tom prilikom su članovi Komore ukazali povjerenje svojim kolegama, koji će u naredne četiri godine braniti zajedničke interese, a sve u cilju jačanja naše struke.

U ovom broju Biltena možete saznati o novitetima u liječenju određenih bolesti, laboratorijskoj dijagnostici, kao i mogućnostima nadogradnje već postojećeg znanja pohađanjem studijskih programa akademskih specijalizacija, kao i mnogim drugim aktuelnim dešavanjima iz regiona i svijeta iz oblasti farmacije.

Posebno mi je zadovoljstvo, ali i privilegija, što Vas ovom prilikom mogu pozvati da u što većem broju posjetimo II Kongres farmaceuta Crne Gore sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Farmaceutske komore Crne Gore i Farmaceutskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore u Podgorici, a u saradnji sa Agencijom za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore – CALIMS, koji će se održati u Budvi od 28. do 31. maja 2015. godine u hotelu Splendid.

Tema ovogodišnjeg kongresa je: “Farmacija – nauka i praksa vođene humanošću”.

Na kraju, želim iskazati veliku zahvalnost mojim vrijednim koleginicama iz Komisije za izdavačku djelatnost, jer sa svakim novim brojem našeg Biltena spoznam kolika je čast i privilegija raditi u takvom timu.

S poštovanjem,
Amela Gusinjac mr ph, urednica


Urednica:

Mr ph Amela Gusinjac

Uređivački odbor:

Mr ph Željka Bešović

Mr ph Sonja Bulajić

Dr pharm Mina Minić

Dipl. pravnik Biljana Savović

Tiraž: 1000 komada


ONLINE IZDANJE BILTENA

Takođe u ovoj kategoriji