Pharmaceutical Chamber of Montenegro

Bilten Farmaceutske komore – Broj 1.

Maj 2011. godine.

Farmaceutska komora Crne Gore izdala je 1. broj svog glasila – ‘BILTEN FARMACEUTSKE KOMORE CRNE GORE’ maja 2011. godine


Riječ urednika

Drage koleginice i kolege farmaceuti,

Obaveza poštovanja različitih regulativa, propisa i standarda, kojih je svakim danom sve više, nameće kao neophodnu kontinuiranu edukaciju i pravovremenu informisanost o svim dešavanja u struci, kako bi mogli adekvatno odgovoriti svim zahtjevima farmaceutskog poziva danas.

Farmaceutska Komora Crne Gore, prepoznavši aktuelni trenutak, pokrenula je niz različitih aktivnosti, među kojima je i pokretanje Biltena Komore, čiji je prvi broj pred Vama.

U ovom, prvom broju, pored interesantnog osvrta na istoriju farmacije u Crnoj Gori, predstavljamo Komoru, Farmaceutski fakultet i Agenciju za lijekove i medicinska sredstva (CALIMS), kao krovne institucije naše struke. Aktivnosti Komore će svakako biti osnova i budućih izdanja Biltena, a u ovom broju objavljujemo Etički kodeks i Pravilnik o kontinuiranoj edukaciji i najavljujemo donošenje pravilnika o Dobroj apotekarskoj praksi. Cilj nam je da farmaceutima u Crnoj Gori približimo aktivnosti Komore i da ih zainteresujemo u što većem broju da aktivno uzmu učešća u radu Komore, kako bi efikasnije ostvarili naša osnovna načela: poboljšanje statusa struke, unapređenje uslova za obavljanje svoje profesije, zaštita profesionalnih interesa i unapređenje zdravstvene etike.

Svakako će značajno mjesto u Biltenu imati tekstovi iz CALIMS-a, u kojima ćemo prenositi najnovije regulative i smjernice vezane za promet lijekova i mediciniskih sredstava, a počećemo sa temama Bezbjedna primjena lijekova i Oglašavanje lijekova. Sa zadovoljstvom ćemo ispratiti sve aktivnosti Farmaceutskog fakulteta i sa nestrpljenjem očekujemo osvježenje u vidu energije i entuzijazma mladih kolega prve generacije studenata ovog fakulteta, koja uskoro treba da diplomira. Tu su i ostale aktuelne teme i zakonski propisi vezani za našu struku, kao i noviteti u terapiji.

Kao uređivački tim prvog broja Biltena Farmaceutske komore Crne Gore, počastvovani smo ukazanim povjerenjem, i nadamo se da će nam se u budućim izdanjima priključiti što više naših koleginica i kolega kako bi zajedničkim naporima doprinijeli boljoj informisanosti farmaceuta u Crnoj Gori kao preduslova, kako za ličnu profesionalnu nadgradnju, tako i za unapređenje kvaliteta farmaceutske zdravstvene djelatnosti i uopšte zdravstvene zaštite građana Crne Gore.

S poštovanjem, Mr ph. Marko Ljušić, urednik


Izdavač: Farmaceutska Komora Crne Gore, Oktobarske revolucije br. 40, 81000 Podgorica

Urednik:

Mr ph. Marko Ljušić

Uređivački odbor:

Mr ph. Jelena Popović

Mr ph. Željka Bešović

Mr ph. Sonja Bulajić

Mr ph. Jovana Popović

Tiraž: 1000 komada

Takođe u ovoj kategoriji